Login
Close
Inloggen
Categorieën

Gouden tijden voor freelance IT’ers

Categorieën: Artikelen

De vraag naar specialistische flexwerkers in ons land groeit hard, blijkt uit de FreelanceMarktIndex (FMI). Deze index van Freelance.nl geeft sinds 2009 de ontwikkeling weer van het volume aan tijdelijk werk in Nederland. Freelance.nl is met 300.000 geregistreerde gebruikers naar eigen zeggen het grootste platform voor tijdelijk werk in Nederland. Per jaar worden er ruim 40.000 opdrachten geplaatst. Uit de nieuwste editie blijkt dat inhuurders en tussenpersonen verwachten dat de vraag naar tijdelijk werk in het laatste kwartaal van 2018 fors toeneemt. FMI komt voor het vierde kwartaal van 2018 uit op een score van 122 punten, blijkt uit het rapport. Daarmee laat het een behoorlijke stijging zien ten opzichte van het dal van het vorige kwartaal (112) en het gaat om een evenaring van de piek in het tweede kwartaal van 2018. Bij een score van 100 wordt er geen groei verwacht.

Vooral veel vraag naar ICT'ers
Meer dan de helft van de opdrachten die worden uitgezet op www.freelance.nl is ICT-gerelateerd (52%). Het gaat met name om ontwikkeling- en implementatiewerkzaamheden, maar ook op het gebied van analytics en business intelligence, systeem- en componentintegratie en testen is er veel vraag naar flexwerkers.

Vooral bij de overheid en bedrijven zijn er momenteel veel grote projecten waarbij freelancers worden ingezet. Zo worden er bij de Politie en op diverse ministeries veel freelance ICT’ers ingezet en de Belastingdienst kampt al jaren met hardnekkige ICT-uitdagingen, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van freelance ICT’ers om de problemen op te lossen.

Ook banken hebben in hun digitale transformatie een grote behoefte aan ICT-specialisten. “Bij dit soort projecten zijn experts nodig op relatief nieuwe vakgebieden als big data en blockchain. De echte specialisten op deze vakgebieden weten in de huidige krappe markt wat ze waard zijn en werken vaak niet meer in loondienst maar op freelance basis”, vertelt Hanno Roubos, onderzoeker bij Freelance.nl.

Hoge verdiensten de drijvende factor
De gouden tijden zijn ook werknemers in loondienst niet onopgemerkt gebleven. In de huidige krappe markt is het risico om zonder werk te komen klein. “Freelancers hebben het werk momenteel voor het uitkiezen en kunnen hoge tarieven vragen”, merkt Roubos. Uit onderzoek van Freelance.nl blijkt dat inhuurders merken dat er steeds meer werknemers uit loondienstverband gaan en freelancer worden. Hoofdreden is dat ze fors meer gaan verdienen als freelancer. “Een online marketeer verdient in loondienstverband bijvoorbeeld zo’n 3.500 euro bruto per maand. Als freelancer kan dit bij een marktconform uurtarief van 70 euro al snel oplopen tot 10.000 euro per maand.” Roubos benadrukt wel dat een freelancer zich dan nog moet indekken voor arbeidsongeschiktheid en dat hij pensioenpremies moet afdragen. “Echter, na aftrek van kosten voor deze verzekeringen blijft het verschil in verdiensten aanzienlijk.”

Uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschor bleek eerder dit jaar dat het gemiddelde uurtarief voor zzp'ers in de ICT uitkomt op 87 euro. Een jaar ervoor was dat nog 85 euro. Het aantal declarabele uren bleef in die periode gelijk, waardoor zelfstandige ICT’ers er gemiddeld genomen op vooruit zijn gegaan.

Moeilijker om geschikte freelancer te vinden
Uit het rapport blijkt verder dat opdrachtgevers het steeds moeilijker vinden om geschikte freelancers te vinden. Momenteel vindt maar liefst 52% dit moeilijk en nog eens 2% antwoordt ‘zeer moeilijk’. Als het moeilijk is om een geschikte freelancer te vinden, dan worden naast online platformen voornamelijk alternatieve kanalen ingezet (zoals social media, mailings en het netwerk van partners), zo geven opdrachtgevers aan. Zoeken in het buitenland wordt ook genoemd. Een enkeling geeft aan dat ze in de vacature minder strenge eisen stellen als er geen geschikte freelancer wordt gevonden.

Inhaalslag met opleidingen
Uit ander onderzoek van ING Economisch Bureau blijkt vandaag dat er ondanks de krappe arbeidsmarkt er nog voldoende rek in zit. Zo zijn er nog veel mensen die zich niet aanbieden op de arbeidsmarkt. Groeit het percentage mensen dat wil werken naar het niveau van voor de crisis, dan zijn er 219.000 extra potentiële werknemers beschikbaar, berekende het bureau van ING. Daarnaast zijn er zo'n 400.000 werknemers die meer uren willen gaan werken. Die twee onaangeroerde groepen zouden de economische groei in Nederland kunnen helpen, stellen ING-economen. “Maar voor moeilijk vervulbare vacatures, zoals in de ICT, komen deze mensen vaak niet in aanmerking”, reageert ING-econoom Marcel Klok. Volgens hem moet voor dat soort banen een inhaalslag op het gebied van opleiding worden gemaakt.

Bron: AG Connect (http://bit.ly/ag_connect_freelance)

 

Auteur

I Keur

Publicatiedatum

26-10-2018 10:23

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Copyright © 2024 Haselhoff Groep   |  IT Recruitment Bureau   |  Sitemap   |  Privacy statement
Snel zoeken
Haselhoff Groep B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close