Login
Close
Inloggen
Categorieën

Flexibilisering in de ICT Arbeidsmarkt

Categorieën: Artikelen

De Haselhoff Groep is gevraagd om te participeren in het onderzoek door de overheid naar flexibilisering van de ICT arbeidsmarkt. In die discussies met o.a. werkgevers, IT professionals, vakbewegingen en andere betrokkenen komen een drietal interessante punten naar voren.
 
1. Klopt de bewering, dat jongeren niet meer zitten te wachten op een vaste baan? Dat ze veel liever als ZZP-er aan de slag willen tegen een mooi uurtarief en werken aan leuke projecten waar en wanneer ze maar willen?

In deze discussie en de verzamelde data zie je een duidelijke tweedeling tussen MBO-ers en HBO/WO-ers. De eerste groep, de MBO-ers, blijken enigszins verrassend toch vooral te gaan voor zekerheid en willen liever een vaste baan, ook al zouden ze als ZZP-er veel meer kunnen verdienen en is er voldoende continuïteit voor de meeste van hen om een hoger inkomen over een langere periode te garanderen. In de tweede groep zie je zoals verwacht een tweedeling tussen de “vrije jongens” en de andere IT professionals. Eenmaal in de volgende fase van het leven met een huis, kinderen en andere verantwoordelijkheden groeit uiteraard de behoefte aan inkomenszekerheid en stabiliteit en wordt er gekozen voor een vaste baan. Tevens worden carrièremotieven vaak genoemd als reden om in vaste dienst te gaan, wanneer men er achter komt, dat je als ZZP-er vooral ingehuurd wordt om wat je al kan en al weet en dat je als ZZP-er zelden echte carrièrestappen maakt.

2. Wat is binnen de ICT de toegevoegde waarde van de nieuwe DBA wetgeving (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties)?

In deze discussie merk je binnen de ICT veel weerstand tegen de nieuwe wetgeving bij zowel de werkgevers als de ZZP-ers, die het beiden belemmerend, overbodig en zelfs bedreigend vinden.
Helaas vinden die geen gehoor bij de overheidsinstanties en de vakbeweging. Deze laatsten redeneren vanuit schrijnende misstanden in andere sectoren, waarbij de arbeidsrelatie vooral geflexibiliseerd wordt om kosten van de werkgever naar de werknemer te verschuiven. Zo van, beste werknemer, je bent nu ZZP-er en we huren je in voor hetzelfde bedrag als eerst, alleen moet je nu zelf je pensioen, je ziektekosten verzekering, je opleiding, etc. bekostigen. Terecht dat de vakbeweging en de overheid daar ingrijpt, maar wel jammer dat dat ook de ICT sector treft, waar je dit soort misstanden niet aantreft.

3. Verdwijnen er door flexibilisering ICT banen buiten onze landsgrenzen?

Het is opvallend, dat er bij niemand in deze discussie een duidelijk beeld is over hoe zich dat ontwikkelt en dat ook de verzamelde data geen uitsluitsel geven. Vakbeweging en overheid laten zich troosten door de verhalen, dat offshoring, nearshoring en outsourcing niet altijd tot successen leiden. De Oost-Europese helpdeskmedewerkers, die alleen gebrekkig Engels spreken komen dan weer ten tonele, de verhalen over door cultuurverschillen en slechte communicatie mislukte software ontwikkelingsprojecten, die weer terug worden gehaald naar Nederland worden van stal gehaald.
De werkgevers zijn hier een stuk genuanceerder. Zij bevestigen, dat sommige IT specialisaties zo schaars zijn in Nederland, dat ze geen keus hebben dan de werkzaamheden naar het buitenland, vaak lagere lonen landen, te verplaatsen. Tegelijkertijd verbetert de kwaliteit van dergelijke offshoring activiteiten, o.a. door de betrokkenheid van uit West Europa teruggekeerde immigranten die ervaring hebben opgedaan met onze werkmethodes en een goed begrip hebben van de eisen waaraan het werk en de systemen moeten voldoen.
Anderzijds zie je in Nederland wel nieuwe banen ontstaan, met name aan de voorkant van het IT werk, daar waar IT met de gebruikers in contact treedt (de Oost Europese, slecht Engels sprekende helpdeskmedewerker zijn bijna uitgestorven) en daar waar de regie gevoerd wordt over het uitbestede en geoffshorede werk. Maar of die nieuwe banen opwegen tegen de verdwijnende banen is nog onduidelijk. De IT sector als geheel groeit nog steeds en door die groei zijn de cijfers positief en komen er steeds meer IT banen, maar tegelijkertijd verschuiven er wel banen van Nederland naar elders.
Duidelijk is wel, dat de eisen, die we aan de tegenwoordige en toekomstige Nederlandse IT professionals stellen, anders zijn dan in het verleden.

Auteur

I Keur

Publicatiedatum

13-7-2016 16:09

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Copyright © 2024 Haselhoff Groep   |  IT Recruitment Bureau   |  Sitemap   |  Privacy statement
Snel zoeken
Haselhoff Groep B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close