Login
Close
Inloggen

Afwijzing vanwege leeftijd

Categorieën: Blogposts

Stel, je zoekt een acteur voor de rol van Ciske de Rat en Rutger Hauer solliciteert. Die is natuurlijk ongeschikt voor die rol op basis van leeftijd. Overtreed je dan de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid als je hem op leeftijd afwijst? Of stel, ik zoek iemand voor een fysiek zware functie en ik vraag om alleen te solliciteren als je jonger dan 40 jaar bent? Mag dat?
Het eerste is geen overtreding. Dat een 67-jarige acteur niet geschikt is voor de rol van een Amsterdams schoffie is duidelijk, de tweede case is wel een overtreding van de wet. In het tweede geval weet ik namelijk vooraf niet of iemand van boven de 40 fysiek wel of niet in staat is om aan de eisen te voldoen. In dat geval mag ik wel vragen naar krachtige mensen met een goede conditie en zo, maar ik mag daar geen leeftijdskaartje aan hangen.

In de praktijk van de Haselhoff Groep is dit een lastig punt. Onze opdrachtgevers doen geen van allen aan leeftijdsdiscriminatie, maar toch maken ze ons soms duidelijk dat kandidaten boven of onder een bepaalde leeftijdsgrens beduidend minder kans maken om op die functie aangenomen te worden.
Wij gaan die discussie regelmatig aan met deze opdrachtgevers, maar uiteindelijk bepaalt de opdrachtgever toch echt zelf of hij iemand aanneemt of niet. En dan kan je als professioneel recruiter wel eigenwijs zijn en toch een te oude of te jonge kandidaat voorstellen, maar daarmee verspil je kostbare tijd van de opdrachtgever, de kandidaat en jezelf en uiteindelijk wordt er niemand blij van.

En als je dan de te oude of te jonge kandidaat moet inlichten over een afwijzing, dan komen wij opnieuw in een vervelend dilemma terecht. Wij streven er naar om kandidaten zo eerlijk en concreet mogelijk te vertellen waarom hij of zij is afgewezen. Daar is de kandidaat het meeste bij gebaat. Maar ja, als de werkelijke reden nou een overtreding van de wet is? Wat zeg je dan? Als je je opdrachtgever in een situatie manoeuvreert dat hij of zij een formele klacht op zijn of haar dak krijgt, dan denk ik niet dat die opdrachtgever lang klant blijft.

Daarom zou ik willen pleiten voor een hele andere opzet van deze wet. In sommige andere landen zetten kandidaten geen leeftijd of geboortedatum in hun CV en werkgevers en recruiters mogen er ook niet naar vragen. Prima idee, beter dan de huidige wet?

Auteur

I Keur

Publicatiedatum

9-12-2013 10:24

Reacties (1)

Tom de Wilde 18-1-2012 15:10

Laat ik beginnen dat het moedig is van G.J.Hondelink van Haselhoff om dit onderwerp aan de orde te stellen. Laten vervolgens dit thema plaatsen tegen de roep om "door te werken tot 67 jaar". En dan kijken naar de realiteit: van alle vacatures wordt 2% ingevuld door 50-plussers. En dan nog eens al die kreten terugluisteren over 'Life-time employment bestaat niet meer".  Dus: je baan kwijtraken na je 45e is een zeer reële optie, die we met z'n allen zo gewild hebben in het kader van de "broodnodige flexibiliteit op de arbeidsmarkt". Dan is het toch erg navrant dat je na je 55e kansloos bent. Ik denk dat alle serieuze W&S bureaus hierin een leidende rol moeten gaan spelen die veel verder gaat dan 'sorry, onze opdrachtgevers willen dat niet'.  

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Copyright © 2024 Haselhoff Groep   |  IT Recruitment Bureau   |  Sitemap   |  Privacy statement
Snel zoeken
Haselhoff Groep B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close