Login
Close
Inloggen
Categorieën

“Ik ben een generalist”

Categorieën: Artikelen
Mensen die op zoek zijn naar een baan zijn geneigd hun vangnet zo breed mogelijk uit te zetten. Die zijn inzetbaar als projectmanager, als teamleider, maar ook voor een adviseursrol draaien ze hun hand niet om. Op freelance basis? Ook geen probleem!

Die tactiek lijkt logisch, maar onze ervaring leert dat dit niet effectief is in de huidige markt waar aanbod een stuk groter is dan de vraag. Onze opdrachtgevers weten dat er veel mensen in de markt zijn. Dus als ze een vacature uitzetten dan zijn hun eisen hoog. Een 60% of 70% match met het profiel is dan niet genoeg, ze gaan voor een 90%, 95% match. Een gokje wagen op een functie, waarvan je eigenlijk wel weet, dat die (nog) niet helemaal bij je past, is op dit moment niet de moeite waard.

Stel, de werkgever zoekt een projectmanager in een retailomgeving. Als hij of zij dan moet kiezen tussen iemand die de laatste 10 jaar projecten heeft gemanaged, relevante vakopleidingen in dat vak heeft gedaan of iemand, die zich als “generalist” profileert, dan weet ik wel hoe die keuze in de huidige markt uitvalt. En, o ja, vermoedelijk krijgt die projectmanager uit de Telco geen en die projectmanager van de directe concurrent wel een eerste gesprek. Zo hoog ligt de lat.
Een kandidaat van ons is zojuist benoemd als ICT Manager bij een zorginstelling, hij is uitgekozen uit 150 kandidaten. Die paste met zijn profiel dan ook precies in het gezochte plaatje en hij had in zijn CV en in zijn profilering precies de schijnwerpers gezet op die ervaringen, die hier relevant waren, anders slaag je er niet in 149 anderen te verslaan.

Dus generalisten van Nederland, het roer moet om. In je profilering moet je jezelf richten op de banen, die je echt ambieert en ook echt passen, logisch aansluiten bij eerdere banen, opdrachten en opleidingen en daar dan ook echt naar op zoek gaan. Niet schieten op alles wat beweegt, dat is kansloos.

Overigens, of onze opdrachtgevers hier nou zo goed aan doen, is natuurlijk maar de vraag. Volgens mij is de keuze voor “proven technology” niet altijd de beste. Mijn persoonlijke keuze zou juist vallen op die kandidaat met veel groeipotentie, voor wie deze vacature een echte uitdaging is en die daardoor een sterke motivatie meebrengt in zijn of haar nieuwe job. Ikzelf zou dus niet snel voor een 90% match kiezen.

Auteur

I Keur

Publicatiedatum

21-6-2013 10:53

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Copyright © 2020 Haselhoff Groep   |  Sitemap   |  Privacy statement
Snel zoeken
Haselhoff Groep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close