Login
Close
Inloggen
Categorieën

Waarom toptalenten weggaan bij grote organisaties

Categorieën: Blogposts

In de praktijk van Haselhoff (werving- en selectie, personal en buddy coaching, Management Development) komen we opvallend vaak toptalenten tegen, die besluiten om bij grote, gerespecteerde bedrijven en organisaties weg te gaan.

Waarom gaan die toptalenten weg?

Wij constateren de volgende vrijwel universele oorzaken:

1. er zijn in iedere grote organisatie regels en reorganisaties, waar de toptalenten geen invloed op hebben. Niet handig, echt getalenteerde mensen nemen altijd hun carrière in eigen hand, die laten dat niet over aan de toevallige omstandigheden in zo’n grote organisatie. Die zoeken hun heil dus ergens anders, waar ze hun toekomst wel zelf kunnen bepalen.
2. Toptalenten raken bijna altijd teleurgesteld in het Management Development programma. Dat soort programma’s zijn er vrijwel altijd, maar in de praktijk stelt dat veel te weinig voor, is het een doekje voor het bloeden. En daar trappen echte talenten dus niet in. Met talenten moet je aan het werk. Ze moeten uitgedaagd worden, ze moeten bewust kansen krijgen los van de normale carrièrepaden om hun potentieel ten volle te kunnen ontwikkelen.
3. Er wordt niet voldoende met toptalenten gepraat over hun carrière. Niet voldoende en niet intensief genoeg. Bijna altijd lopen ze gewoon met alle anderen mee in de reguliere processen van functionering en beoordeling. En als de reguliere processen dan ook nog matig tot slecht wordt uitgevoerd, dan ontstaat al snel het gevoel van gebrek aan interesse en is men weg. Dat is voor echte talenten simpelweg niet goed genoeg. Toptalenten willen begeleiding in hun carrière. Door de manager én door personal coaching.
4. Toptalenten worden bijna altijd vergeleken met de mindere goden in de organisatie, krijgen vervolgens alleen maar positieve feedback en voelen zich dan niet uitgedaagd. Toptalenten hebben behoefte aan uitdagingen, aan een kritische houding, aan een lat, die hoog ligt, aan vergelijkingen met andere toptalenten.
5. Breng toppers met elkaar in contact, laat ze samenwerken. Toppers worden geïnspireerd door andere toppers, niet door middelmaat. In het bijzonder, toptalenten moeten worden aangestuurd en begeleid door andere toptalenten.

Auteur

I Keur

Publicatiedatum

20-12-2013 11:51

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Copyright © 2021 Haselhoff Groep   |  Sitemap   |  Privacy statement
Snel zoeken
Haselhoff Groep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close