Login
Close
Inloggen
Categorieën

Meer burn-outklachten

Categorieën: Blogposts

Utrecht, 26 december 2011

Toenemend aantal burn-outklachten

Reeds eerder dit jaar werd door het Centraal Bureau van de Statistiek gemeld dat het aantal burn-outklachten de laatste jaren is toegenomen. In 2010 kampte 13 procent van de werknemers met een burn-out, in 2007 was dat nog 11 procent.

Bij een burn-out gaat het letterlijk om opgebrandheid door het werk, die zich kenmerkt door ongewone vermoeidheidsklachten en gevoelens van uitputting. Deze klachten worden ook wel aangeduid als klachten van emotionele uitputting. Kenmerkend voor een burn-out zijn een hoge afstandelijkheid ten opzichte van het werk en het gevoel het werk niet meer goed aan te kunnen.

De meting van burn-out door het CBS is gericht op klachten die onder de noemer van emotionele uitputting vallen. Dit is gemeten aan de hand van vijf uitspraken, die verwijzen naar ‘emotioneel uitgeput’, ‘leeg gevoel’, ’s ochtends moe voelen’, ‘uitgeput door werk’ en ‘op zijn’. Per uitspraak is er een score van 1 (nooit) tot 7 (elke dag) toegekend. Mensen die een gemiddelde waarde van 3,21 of hoger scoren krijgen de indicatie burn-out.

Van de hoogopgeleide werknemers, die vaak ook een hoog beroepsniveau hebben, voelde bijna 15 procent zich opgebrand. Van de laagopgeleiden was dat ruim 13 procent. Werknemers met een middelbare opleiding hadden met 12 procent het minst last van burn-out klachten. Jonge werknemers hebben minder vaak een burn-out dan oudere werknemers. Van alle 15- tot 25-jarigen had een op de tien te maken met burn-out klachten. Bij de 25-plussers ging het om ruim een op de zeven werknemers. 

Ook tussen bedrijfstakken bestaan verschillen in de mate waarin werknemers met burn-out kampen. De onderwijssector is koploper voor wat betreft het percentage medewerkers met een burn-out, op de voet gevolgd door de industrie.

Haselhoff Personal Coaching is bijzonder goed uitgerust om (bijna) burn-outs - zowel binnen als buiten het ICT-domein - met succes te adresseren. Als u wilt weten hoe wij dat doen, neem dan contact op met mevrouw ir. Renee Cloesmeijer, gecertificeerd NLP-trainer of met de heer drs. Robert Vos, management coach via ons kantoor, tel: (0346) 586000. 

Auteur

I Keur

Publicatiedatum

26-12-2013 15:16

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Copyright © 2021 Haselhoff Groep   |  Sitemap   |  Privacy statement
Snel zoeken
Haselhoff Groep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close