Moet ik van baan veranderen?

Ken je dat gevoel? Dat gevoel van ik heb het helemaal gehad met deze baan, met de zoveelste reorganisatie, met die vervelende collega, met die lange rit van huis naar werk en ik verdien ook nog eens te weinig…. Kortom, je bent toe aan een nieuwe uitdaging. Alleen, zo lang werk je nog niet in deze functie, wat vinden toekomstige werkgevers er van dat ik nu al weer van baan verander? Toch maar even blijven?

Mensen veranderen gemiddeld eens per 5 jaar van baan. In economisch barre tijden ligt het wat hoger, mensen blijven dan noodgedwongen nog even veilig zitten waar ze zitten. In de recente crisis jaren kwam het gemiddelde af en toe zelfs boven de 8. In betere tijden ligt het vaak wat onder de 5. Dan wordt er juist aan de mensen getrokken en wordt er eerder van baan veranderd.

Ofwel je bent iemand zonder loyaliteit, ofwel je wordt telkens weggestuurd omdat je je vak niet beheerst. De onervaren recruiter legt je CV dan al terzijde, de meer ervaren recruiter kijkt misschien nog even verder en probeert te achterhalen waarom je zo snel van baan bent veranderd.

Als je onder de 3 zit loont het zeker de moeite om op je CV aan te geven waarom je van baan bent veranderd. Soms zijn er hele plausibele redenen, met name bedrijfsmatige veranderingen (faillissementen, reorganisaties, overnames), die volkomen acceptabel zijn als reden om van baan te veranderen. Ligt het wat persoonlijker dan dat, dan is het zaak om je redenen op een correcte manier te verwoorden, waarbij je je met name even in de toekomstige werkgever moet verdiepen hoe jouw redenatie op hem of haar overkomt.

Nog even een tip, ga er niet van uit, dat de gemiddelde recruiter wel zal weten dat als je voor DEC, Compaq, Hewlett Packard en HP gewerkt hebt, dat je feitelijk altijd voor dezelfde werkgever bent blijven werken en via overnames van de ene naar de andere werkgever bent gegaan. Voor je het weet ben je zo 3 werkgevers rijker en ligt je sollicitatie op de stapel afgewezen CV’s.

Zit je eenmaal onder de 3, dan is het bij de volgende baan van essentieel belang om zeker te weten, dat je langer bij die werkgever blijft en je gemiddelde weer boven de 3 uitkomt. Weet je van jezelf dat je inderdaad geen zitvlees hebt om lang te blijven, kies dan voor een consultancy of detacheringsbedrijf of zelfs een bestaan als ZZP-er, waardoor dat jobhoppen wat minder opvallend op je CV terugkomt.

Ja, je kan ook te lang voor dezelfde werkgever werken. Natuurlijk zegt het iets over je karakter wanneer je langer dan 20 jaar bij dezelfde organisatie blijft. Veranderen, je zelf opnieuw uitvinden, zit dan niet echt in je bloed. Echter, dit fenomeen is een veel kleiner probleem dan te snel veranderen. Lang blijven betekent namelijk ook loyaliteit en goed functioneren. Mensen met lange dienstverbanden komen relatief makkelijk weer aan de bak.

Dus toch maar even blijven ondanks die reorganisatie en die irritante collega? Iedereen kan zich een keertje vergissen, een verkeerde baan accepteren en al snel tot de conclusie komen, dat het niet voldoende past. Geen enkel probleem. De beste suggestie is, één keer vergissen in een baan is een incident maar twee keer vergissen in een baan is een probleem.

Auteur

IT Recuitment bureau Haselhoff

Publicatiedatum

11-12-2023 19:32