Login
Close
Inloggen
Categorieën

Krapte ICT-arbeidsmarkt houdt aan

Categorieën: Artikelen

UWV: ICT heeft al vier jaar hoogste vacaturegraad van alle sectoren.

Eind september waren er in de bedrijfstak ICT 62 vacatures op 1000 banen. Geen enkele andere sector komt daarbij in de buurt en dat is al ruim vier jaar het geval.

Volgens UWV is de vacaturegraad (een verhoudingsgetal dat aangeeft hoeveel openstaande vacatures er zijn per duizend banen van werknemers) elk kwartaal veruit het hoogst in de bedrijfstak informatie en communicatie. Gemiddeld nam de vacaturegraad tussen de derde kwartalen van 2017 en 2018 toe van 26 naar 31. De ICT komt daar met 62 vacatures per duizend banen dus ver bovenuit, en alleen de bouw (met 51 vacatures per duizend banen) en de horeca (met 49 vacatures per duizend banen) kunnen daarbij nog enigszins in de buurt blijven. De vacaturegraad is het laagst in het onderwijs, met 12 vacatures per duizend banen.

Het aantal openstaande vacatures is vooral voor technische beroepen in het derde kwartaal van 2018 verder gestegen. Verder valt op te maken uit de Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen van januari 2019 dat het aantal WW-uitkeringen blijft dalen.

Krapte houdt aan

De krapte aan personeel is volgens UWV nog steeds hoog en zal voorlopig aanhouden. De krapte heeft zich bovendien over vrijwel het hele land uitgebreid. De krapte is het grootst bij ICT-, technische- en transportberoepen.

Ten opzichte van een jaar geleden stijgt het aantal vacatures op alle beroepsniveaus. De sterkste procentuele stijging is bij de wetenschappelijke beroepen. Het gaat dan onder meer om specialisten ICT, specialisten bedrijfsbeheer en administratie, ingenieurs, managers op administratief en commercieel gebied en docenten.

Het aantal openstaande vacatures voor ICT-beroepen bedroeg aan het eind van het derde kwartaal van 2018 14.900. Dat zijn er 700 meer dan in het kwartaal ervoor en maar liefst 2.300 meer dan in het derde kwartaal van 2017. De cijfers laten zien dat het aantal ICT-vacatures met 5% toenam ten opzichte van de drie maanden ervoor en dat er op jaarbasis sprake was van een stijging van maar liefst 18%.

Top 15 veelgevraagde beroepen

In de top 15 van beroepen waar de arbeidsmarkt in het 3e kwartaal van 2018 volgens de spanningsindicator van UWV het meest krap is staan twee ICT-beroepen: software- & applicatieontwikkelaars en databank- & netwerkspecialisten.

Bron: AG connect, Esther Schop

Klik hier om naar het originele artikel te gaan.

Auteur

I Keur

Publicatiedatum

30-1-2019 8:33

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Copyright © 2020 Haselhoff Groep   |  Sitemap   |  Privacy statement
Snel zoeken
Haselhoff Groep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close