Login
Close
Inloggen
Categorieën

De kandidaat heeft 10 seconden

Categorieën: Blogposts
De bewering is dat recruiters en vacaturehouders gemiddeld 10 seconden naar een CV kijken en dan al een oordeel vellen. Ik weet niet of dat waar is, wat mij persoonlijk betreft geldt het zeker niet, maar ik kan het me wel goed voorstellen. Als je in de huidige markt een aantrekkelijke functie openstelt, dan krijg je zoveel reacties, dat het niet helemaal ondenkbaar is dat een recruiter of vacaturehouder zich noodgedwongen niet de luxe kan permitteren veel tijd per kandidaat te investeren. En ja, dat merk je als kandidaat. Zeker als je CV niet geselecteerd wordt, zijn de afwijzingen vaak kort en onpersoonlijk. Vaak heb je geen idee wat er mis is gegaan met de match, zodat je bij de volgende vacature misschien zo weer in dezelfde valkuil kunt lopen.

Wat moet je hiermee als werkzoekende? Ten eerste, je mag er van alles van vinden, van die 10 seconden, van dat onpersoonlijke, dat onzorgvuldige en het er niet mee eens zijn en dan heb je nog gelijk ook, maar het is iets dat je niet kan beïnvloeden. Je kan het ook gewoon als uitgangspunt nemen en er zo goed mogelijk op inspelen.
Dat betekent bijv. dat je je CV zo moet inrichten, dat de beslisser in die 10 seconden voldoende positieve punten ziet om je uit te nodigen. Dat het kort en bondig moet, spreekt dan al bijna vanzelf. Maar stel jezelf ook de vraag waarom iemand je voor een bepaalde functie zou moeten aannemen. Welke kennis, ervaring, opleiding, karaktereigenschap, vaardigheid die je hebt zijn daarvoor de beste argumenten? Die argumenten moeten pats, boem bovenaan en duidelijk zichtbaar op de eerste bladzijde van je CV staan. En het moet er ook nog aantrekkelijk, gestructureerd en foutloos staan. En dus niet als je 15 jaar werkervaring hebt de eerste bladzijde van je CV vullen met je persoonlijke gegevens, je opleiding en de bedrijfstrainingen, die je hebt gevolgd. Er heeft nog nooit iemand een baan gekregen vanwege zijn NAW gegevens, geboortedatum, etc. Dat moet naar achteren, die ruimte moet je benutten voor die ervaring, kennis, etc., die wel steekhoudende argumenten zijn. Een CV is geen geschiedschrijving, het is een tool om een uitnodiging voor een eerste gesprek te krijgen.

En, als je dan onverhoopt toch afgewezen wordt, probeer altijd te achterhalen wat de “echte” reden is, waarom je afgewezen wordt, zodat je de volgende keer beter voorbereid aan de start staat. Wij bij Haselhoff zijn altijd bereid om je die uitleg te geven. Mijn collega zei ooit tegen me, wij proberen iedereen, ook de mensen die we afwijzen, iets mee te geven waar ze iets aan hebben. Dat vond ik een geweldig compliment, waar ik trots op ben.

Auteur

I Keur

Publicatiedatum

29-6-2013 11:21

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Copyright © 2020 Haselhoff Groep   |  Sitemap   |  Privacy statement
Snel zoeken
Haselhoff Groep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close