Login
Close
Inloggen
Categorieën

Daar lig ik ’s nachts wakker van!

Categorieën: Artikelen

Utrecht, 18 februari 2012 - Daar lig ik 's nachts wakker van

Deze keer gaat het niet om een Nederlandse ondernemer die wakker ligt van een gemiste order wegens gebrek aan geschoold personeel, maar om een zojuist ontslagen werknemer, die niet weet hoe hij nog aan werk kan komen.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) constateert dat het aantal werkgevers dat de afgelopen vijf jaar overtollig personeel hielp van werk naar werk is gezakt van 35% naar 29%. Dat het ontslagrecht feitelijk versoepeld is blijkt uit het feit dat werkgevers nu al personeel kunnen lozen zonder dure afkoopsommen of ingewikkelde procedures.

De (imago-) schade die ondernemers zichzelf maar vooral ook de Nederlandse economie hiermee berokkenen, loopt in de miljarden euro’s. Naast bezuinigingen in de overheidsuitgaven is het juist van het allerhoogste belang dat de motor van onze economie weer op volle toeren gaat draaien om deze bezuinigingen te overleven, of beter: door hogere belastingopbrengsten weer ongedaan te kunnen maken. Elke ondernemer weet: “Zodra de ‘bean counters’ het roer overnemen, is mijn business vrijwel zeker ten dode opgeschreven”.

Slechts zij die – naast zorgvuldige bezuinigingen – weten hoe ze de omzet kunnen verhogen, schrijven zwarte cijfers – dat vereist leidinggevenden die onvermoeibaar durf en visie tonen en daadwerkelijk inzetten. Business development omvat twee zaken: marktontwikkeling en productontwikkeling. Markten kun je kopen, maar ook ‘ontdekken’ of slimmer penetreren – dat vereist creatieve en excellente marketing en salesmensen. Producten kun je in onderdelen bij elkaar kopen en assembleren, maar ook ‘ontdekken’ of ‘uitvinden’ – dat vereist inventieve en excellente onderzoekers, ontwerpers en ontwikkelaars. In alles wat de inspirerende, motiverende en stimulerende ondernemer doet, staat de geïnspireerde, gemotiveerde en gestimuleerde medewerker centraal. Het een kan eenvoudigweg niet zonder het ander.

Een van de zogenoemde Haselhoff Groep “Trends & Directions 2012-2015” luidt:
Door de toenemende werkdruk naast de kleiner wordende Nederlandse beroepsbevolking zal het aantal burn-outklachten in 2015 stijgen tot ruim 20% van de beroepsbevolking. Reeds in 2011 werd door het Centraal Bureau van de Statistiek gemeld dat het aantal burn-outklachten de laatste jaren is toegenomen. In 2010 kampte 13 procent van de werknemers met een burn-out, in 2007 was dat nog 11 procent. Van de hoogopgeleide werknemers, die vaak ook een hoog beroepsniveau hebben, voelde bijna 15 procent zich opgebrand. Goede coaching & training op het gebied van leiderschap, effectieve communicatie en persoonlijke effectiviteit gericht op het verhogen van het eigen (zelf)bewustzijn en de eigen verantwoordelijkheid wordt cruciaal. Dat geldt niet alleen voor alle leidinggevenden, maar feitelijk wordt de hele organisatie sterker door goed uitgevoerde coaching & training.

Hetzelfde hiervoorgenoemde SCP-rapport constateert dat werkgevers nauwelijks meer investeren in scholing of opleiding van het eigen personeel dan tien jaar geleden. Als driekwart van de Nederlandse werkgevers vindt dat de Nederlandse arbeidsmarkt niet flexibel genoeg is en dat het ontslagrecht moet worden versoepeld – nog steeds volgens datzelfde SCP rapport – dan zullen deze werkgevers zorgvuldiger met hun ‘human capital’ moeten omgaan. Coaching & training zijn daarbij van onschatbare waarde!

Meer weten? Neem contact op met Haselhoff Personal Coaching en vraag naar de heer Robert Vos – robertvos@haselhoff.nl

Auteur

I Keur

Publicatiedatum

18-2-2013 13:34

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Copyright © 2021 Haselhoff Groep   |  Sitemap   |  Privacy statement
Snel zoeken
Haselhoff Groep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close